Expectation about my Programe (Dip Logistics and Supply Chain Management)

ASSALAMUALAIKUM… ❤ ❤

salam JUMAAT semua… sihat x semua.?hope korg semua sihat tau…hari ni saya nak share sikit dengan korang pasal kos yang saya tengah study ni…diploma logistik dan rangkaian bekalan…haaa korang pernah dengar tak…? mesti ada yang tak pernah dengar kan sebab kos ni agak baru di malaysia and tak sepopular kos2 lain tu…hehe untuk pengetahuan korang ..kos ni memang best..emmm tapi saya pun tak banyak tahu sangat..so ape yang saya tahu,saya cuba2 laa share kat sini…kuingkuing. ok…jom kita tengok apa tu logistik dan rangkaian bekalan !!

PENGENALAN

Diploma Pengurusan Logistik dan Rangkaian Bekalan merupakan satu program yang dikenali dan diiktiraf oleh majikan di seluruh dunia. Program ini dibangunkan untuk membantu pihak pengurusan dari segi merancang, melaksana dan menggunakan kemahiran yang diperlukan di dalam pelbagai industri logistik dan pengurusan rangkaian pengedaran. Kandungan program ini direka dan dibangunkan bagi membolehkan pelajar dilengkapi dengan pengetahuan dan kemahiran yang berkaitan dengan segala aspek di dalam bidang logistik dan pengurusan rangkaian pengedaran.industri import & eksport…Dalam industri logistik, pengangkutan amat penting kerana penghantaran bekalan atau pun barangan dibuat melalui tiga cara pengangkutan iaitu udara, air dan darat..Bidang logistik dan pengurusan rangkaian bekalan menawarkan peluang pekerjaan yang banyak kepada bakal graduan kerana ia merupakan kerjaya yang berprospek tinggi..”pengurusan logistik dan pengangkutan udara,darat dan laut menyediakan peluang kerjaya profesional yang begitu meluas di Malaysia mahu pun antarabangsa”..pelajar akan didedahkan dengan aspek pengendalian logistik,pengangkutan,pergudangan dan kargo di dalam & dan luar negara..

PROSPEKS KERJAYA

Graduan program ini berpeluang menjawat jawatan sebagai Supply Chain Executives/Officers, Logistics Executives /Officers, Purchasing Executives/officers, Warehouse Executives/Officers, Transport Executives/Officers, Production Executives/Officers, Freight Operation Executives/Officers, Distribution Centre Executives/Officers, Logistics Analyst, Logistics Executives/Officers, Supply chain Analyst, Quality Assurance Executives/Officers, Logistics planner, Transport Planner, Production planner, Inventory Control Executive di sektor awam dan swasta…(pengurus pengangkutan & logistik,perancang logistik udara,laut dan darat,pengurus gudang dan penyimpanan,pengurus laluan logistik (Route),personal import/eksport kargo & logistik.)

logi_graph tn-world-trans

ok..ni serba sikit yang OreNana tahu pasal Logistics And Suppy Chain ni…..pasal import/eksport kargo, warehouse..ape2 suma tu laa…tapi dulu ade orang bagitau saya logistik ni adalah pekerjaan yang menguruskan sesuatu itu daripada sesuatu itu dicipta/dibuat sehingga benda tu sampai kat tangan pembeli..macam tu ke?? urmm sape2 yang tahu tu boleh la bagi pendapat….hehehe sebelum saya akhiri post ini..jum kita baca nasihat kat bawah ni.. bukan saya yang nasihat, tapi Imam Ghazali yang nasihat…so kne baca tau…

603025_457679014286095_1351064328_n

Salam jumaat SEMUA !!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s